Тел./факс: +38-044-278-8538
www.narda.org.ua, info@narda.org.ua
© Асоціація агенцій регіонального розвитку України. Усі права застережено.


Електронна бібліотека місцевого і регіонального розвитку »  Розвиток локальних ресурсів або вступ до соціального інвестування


Розвиток локальних ресурсів або вступ до соціального інвестування
Руслан Краплич



ПЕРЕДМОВА

Можна довго говорити про необхідність цієї книги для сектора громадських організацій і бізнесу, а також суспільства в цілому. Однак це виглядатиме нескромно і звучатиме викликом для можливих опонентів. В дійсності, готуючи до друку це видання, колектив Фундації імені князів-благодійників Острозьких старався підкреслити досягнення та добрі справи, що були здійснені упродовж року окремими організаціями-учасниками Школи розвитку локальних ресурсів для НДО.

Разом з цим, ця книга стала черговим кроком до створення методичної бази на допо­могу українським соціальним інвесторам. Пояснюючи механізми ефективної благочинної діяльності потенційним благодійникам, ми одночасно спонукаємо громадські та благодійні організації стати більш відповідальними в процесі налагодження стабільної співпраці з соціально відповідальним бізнесом.

Ми також передбачаємо можливість використання цього видання як практичного зна­ряддя для розвитку професійної мережі фахівців із залучення фінансування для громадсь­кого сектора, на чиї плечі лягає завдання пошуку партнерів для соціального інвестування.

Більше 60 громадських і благодійних організацій (не враховуючи тих, які беруть участь у Школі розвитку локальних ресурсів) з різних регіонів України надіслали свої матеріали, які демонструють успішні приклади залучення та вкладення соціальних інвестицій для ефек­тивного вирішення суспільних (переважно гострих соціальних) проблем і розвитку місце­вих громад. Висловлюючи вдячність авторам, сподіваюся на розуміння того, що ми, через обмеженість об'єму книги не змогли помістити тут увесь, зібраний нашими спільними зу­силлями, позитивний досвід. Однак залишаємо можливість для наступних публікацій, ко­рисних широкому колу зацікавлених.

Поява цієї книги, напевно, спричинить чимало дискусій на предмет того, що користо­любні люди, котрі роблять бізнес (прошу не ототожнювати з цими поняттями усіх, хто успішно займається бізнесом), отримають підказки для фінансових махінацій та зловжи­вань і тим самим зіпсують репутацію усьому громадському сектору.

До подібних дискусій маємо ставитися по-філософськи, розуміючи, що достойні та доброчесні громадські та благодійні організації, які послуговуються правдивими цінностя­ми, знайдуть у цій книзі вказівки на перевірені ефективні механізми вигідного партнерст­ва між бізнесом і неприбутковими структурами.

Виданням цієї книги Фундація імені князів-благодійників Острозьких розпочинає но­вий етап своєї діяльності, спрямованої на розробку стратегій залучення соціальних інвес­тицій для розвитку місцевих громад, створюючи для досягнення цієї мети Міжрегіональну Академію Соціального Інвестування та фандрейзерів (фахівців із залучення фінансування).

Користуючись нагодою, дякую добровольцям, персоналу і партнерам Фундаціїімені князів-благодійників Острозьких за ту неоціненну допомогу, яка уможливила підготовку цієї книги до друку, а також міжнародним донорським та українським громадським і благодійним ор­ганізаціям за інтерес до справи та субсидіювання видання. Сподіваюся, що Ваші очікування будуть виправдані і ми й надалі продовжуватимемо співпрацю.

Буду вдячний за коментарі, рецензії та відгуки на адресу видання, яке тримаєте в руках. Радісно зустріну пропозиції стосовно наступних публікацій, корисних як для непри­буткових організацій, так і для тих, хто надає їм допомогу, розглядає можливості здійснен­ня соціального інвестування, розвиває місцеві ресурси в громадах.

ДОПОМАГАЮЧИ УКРАЇНЦЯМ -ДОПОМАГАЄМО УКРАЇНІ!

Руслам Краплич,

Голова Ради Директорів

Фундації імені князів-благодійників Острозьких

15.02.2005