АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 Рейтинг соціально-економічного розвитку міст України
10.02.2005   Рейтинг соціально-економічного розвитку міст України
Недержавний аналітичний центр „Інститут Реформ” оприлюднив найсвіжіші результати цьогорічного дослідження Рейтингу соціально-економічного розвитку міст України.

Недержавний аналітичний центр „Інститут Реформ” оприлюднив найсвіжіші результати цьогорічного дослідження Рейтингу соціально-економічного розвитку міст України. Аналіз виявив такі тенденції:

- Зі значним відривом у рейтингу лідирує така четвірка: Київ, Славутич, Южне та Ужгород. Таким чином, Славутич та Южне, населення кожного з яких не перевищує 25 тис.осіб, не тільки випереджають міста-мільйонники, а й конкурують зі столицею.

- Лідерами рейтингу, за виключенням м.Бориспіль та обласних центрів, є монофункціональні міста, серед яких переважають супутники електростанцій.

Взагалі результати цьогорічного рейтингу можна вважати тріумфом міст-портів та міст-енергетиків. Найрозвиненішими обласними центрами виявилися міста Західної України: Ужгород, Івано-Франківськ, Львів, Луцьк, Рівне, Тернопіль, Чернівці, які посідають місця в першій двадцятці.

Водночас, у групі лідерів рейтингу немає жодного обласного центру з лівобережної України, що є певною мірою відображенням демографічних проблем регіону. Зокрема, показник питомої кількості учнів зменшився у всіх містах Донбасу.

Найбільш типовим розподілом міст за соціально-економічним розвитком у межах однієї області є наявність одного лідера та групи аутсайдерів. При цьому перша позиція не завжди належить обласному центру.

Якщо прослідкувати взаємозв’язки між рейтингом міст та рейтингом інвестиційної привабливості регіонів України, що також складається рейтинговою агенцією „Інституту Реформ”, у більшості випадків інвестиційна привабливість регіонів корелюється з рівнем соціально-економічного розвитку відповідних міст.

Рейтингова агенція „Інституту Реформ” другий рік поспіль проводить аналіз соціально-економічного розвитку міст обласного значення України. Цього разу дослідження охопило 176 міст, включаючи м. Київ та Севастополь. Аналіз проводився на основі найсвіжіших офіційних статистичних даних, які були доступні на 10 січня 2005 року.

Повний текст звіту, рейтингові таблиці, методологія та інформація щодо інших досліджень Рейтингової агенції „Інституту Реформ” доступні на сайті „Інвестуйте в Україну” (
www.ipa.net.ua).

Додаткову інформацію Ви можете отримати в керівника проекту Маркіяна Дацишина (
marko@ir.org.ua).

ІНСТИТУТ РЕФОРМ є недержавним аналітичним центром, метою діяльності якого є сприяння проведенню ефективної економічної політики в Україні та утвердження цінностей громадянського суспільства. Починаючи з 1997 року експерти Інституту забезпечують публічний діалог громадськості та органів влади, досліджують проблеми економічного розвитку та працюють у сфері економічної просвіти громадян.

З 1999 року фахівці Інституту Реформ проводять дослідження регіональних особливостей ведення бізнесу в Україні, результатом яких є рейтинги 26 регіонів, 490 районів та 176 міст, що оприлюднюється кожних півроку.

Джерело :
Портал "Інвестуйте в Україну"

www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page