АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 НУО: третій сектор знову поза увагою уряду
08.04.2005   НУО: третій сектор знову поза увагою уряду
"Євроінтеграція – занадто важлива справа, щоб її довіряти політикам", такою була тема круглого столу, організованого 6 квітня представниками громадських організацій.

У ході круглого столу були обговорені нагальні проблеми громадських організацій, розробка стратегії для відстоювання їхніх інтересів, а також роль ГО у процесі євроінтеграції.

За словами учасників круглого столу, Держбюджет-2005 є несприятливим для українських громадських організацій. Колишній уряд своїми пропозиціями до бюджету 2004 року позбавив ГО двох серйозних можливостей власної фінансовою спроможності: зупинив норму, що дозволяла українському бізнесу перераховувати кошти українським громадським організаціям у розмірі 2-5% від прибутку, а також зупинив норму, що дозволяла ГО отримувати доходи від власної діяльності і не бути вилученим при цьому з реєстру неприбуткових організацій.

Це означає, що “третій сектор” змушений буде й надалі покладатися переважно на зарубіжні гранти, що суттєво звужує рамки його діяльності щодо розбудови громадянського суспільства. Зокрема, під питанням залишається реалізація величезного потенціалу громадських організацій з метою поглиблення просвітницької роботи щодо курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію України.

Проекти поправок до законодавчих актів були внесені Форумом громадських організацій, який відбувся напередодні розгляду парламентом змін до Держбюджету, в одностайно ухваленому зверненні до Президента, Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради України.

На порядку денному залишається нагальна необхідність прийняття невідкладних змін до законодавства, які дозволять українському бізнесу перераховувати спонсорські кошти українським громадським організаціям і їм самим - отримувати доходи від власної діяльності, а також ухвалення пакету законопроектів щодо регулювання правового статусу непідприємницьких організацій в Україні.

„Зараз є бажання вступити у ЄС з боку влади. Бажання „третього сектору” допомогти у цьому. Законопроекти, які допоможуть адаптувати українські закони до європейських. Але все стоїть на місці”, – роз’яснив ситуацію пан Ткачук. На думку учасників круглого столу, необхідно, аби влада зробила крок назустріч ГО та розглянула запропоновані проекти зміни до Держбюджету-2005.

За словами Ілька Кучеріва, директора Фонду „Демократичні ініціативи”, певний поступ у цій проблемі все ж спостерігається. ”Демократичні ініціативи” надіслали до Президента лист із двома питаннями. Перше стосувалося створення умов для громадських організацій, аби вони могли займатися проблемами вступу України до ЄС. Друге питання розглядало фінансування для ГО з внутрішніх джерел. За словами Кучеріва, всі документи були взяті до розгляду.

Iлько Кучерiв також пiддав критицi практику створення громадських рад при органах влади всiх рiвнiв. "Я сам особисто є членом кiлькох таких громадських рад, i це чомусь нагадує "потьомкiнськi села", - зазначив вiн, висловивши думку, що такi ради iснують тiльки для створення видимостi взаємодiї з громадськими органiзацiями, а також, щоб "сказати заходу - у нас таке iснує". "Це неефективна полiтика, i обдурити нiкого не вдасться", - зазначив вiн

За інформацією
Фонду "Демократичні ініціативи", ІА "Гаряча лінія", радіо "Ера".
www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page