Тел./факс: +38-044-278-8538
www.narda.org.ua, info@narda.org.ua
© Асоціація агенцій регіонального розвитку України. Усі права застережено.


21.10.2005   Посткомуністичним державам необхідне сильне самоврядування
Регіональний розвиток та місцеве самоврядування / Київ

Сьогодні завершила свою роботу Міжнародна конференція «Реформування територіальної організації влади: національний та міжнародний досвід», що проходила у Києві 20-21 жовтня 2005 року.

Напередодні перед учасниками конференції, зокрема, виступив д-р Віктор Ніжнянський, Повноважний представник уряду Словацької Республіки у сфері децентралізації управління на місцевому та державному рівні, президент незалежної організації експертів із соціально-економічних питань M.E.S.A. 10, експерт проекту «Реформа місцевих бюджетів в Україні».

У своїй презентації «Аналіз підготовки та виконання територіально і адміністративної реформи в Україні та рекомендації щодо подальших дій» д-р Ніжнянський зауважив, що його рекомендації є результатом аналізу існуючих документів щодо адміністративно-територіальної реформи і попередніх обговорень з ключовими акторами процесу реформи в Україні, а також власного багаторічного досвіду у сфері реформування територіального устрою в Словаччині. «Я переконаний, ? сказав доповідач, ? що сильне, прагматичне та ефективне місцеве самоврядування є дуже важливим для посткомуністичних держав, адже зміцнює демократію та допомагає усувати економічні проблеми, що виникають під час переходу суспільства від планово-централізованої системи до ринкової економіки». Говорячи про необхідність адміністративно-територіальної реформи в України, експерт наголосив, що основними складовими успішного реформування територіального устрою України, зокрема, є:

· наявність комплексної стратегії, яка задовольнила б більшість зацікавлених осіб;

· високі темпи розробки стратегії реформи та її реалізації;

· створення політично та технічно сильної інституції, яка б забезпечила ефективне управління реформами державного управління та децентралізації;

· широка інформаційно-просвітницька кампанія щодо реформування адміністративно-територіального устрою з орієнтацією на партнерів, цільові групи та роботу до та після прийняття рішень, а також всього процесу впровадження реформи.

Окрему увагу д-р Ніжнянський приділив деяким питанням територіального устрою, виборчої системи та фінансування самоврядування.

Виступаючи перед журналістами на заключній прес-конференції, д-р Віктор Ніжнянський, зокрема, сказав: « Для мене велика честь мати нагоду виступати на цій конференції. Я сподіваюся, що Ви візьмете щось корисне для себе з досвіду Словаччини».

Проект «Реформа місцевих бюджетів в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється RTI Int., має на меті підвищити прозорість, ефективність та підзвітність громадянам місцевих бюджетів України. У ході реалізації проекту планується покращити управління місцевими бюджетами у щонайменше 140 містах країни, а також зміцнити автономію місцевих бюджетів шляхом цілеспрямованої законотворчої допомоги Верховній Раді України.

Автор :
Проект "Реформа місцевих бюджетів"