Тел./факс: +38-044-278-8538
www.narda.org.ua, info@narda.org.ua
© Асоціація агенцій регіонального розвитку України. Усі права застережено.


06.06.2006   Електронна інформація для бібліотек (eIFL.net) - Бібліотекарі активізують Доступ до знань

 

Електронна інформація для бібліотек (eIFL.net)

 

Бібліотекарі активізують Доступ до знань

 

ПРЕС-РЕЛІЗ

1 червня 2006

 

Сприяння Доступу до знань: Авторське право та бібліотеки

Міжнародний семінар, Київ, 26-27 травня 2006

 

26-27 травня 2006-го року в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" зібралися експерти з країн колишнього Радянського Союзу, Монголії, Південно-Східної Азії та Близького Сходу для участі у міжнародному семінарі "Сприяння Доступу до знань: Авторське право та бібліотеки". Тридцять фахівців з 25 країн обговорювали вплив авторського права на доступ до інформації і знань, особливо в цифрову добу, та розробляли політики і стратегії забезпечення доступу до культурної і наукової спадщини.

 

Доступ до знань життєво необхідний для розвитку здорового демократичного суспільства. І саме бібліотеки допомагають громадам скористатися глобальними інформаційними ресурсами, ідеями і думками. Попри це, юридичні та технічні перешкоди щодо обміну і використання інформації за останні десять років значно обмежили бібліотечні послуги.  

 

"Бібліотекарі мають захищати інтереси своїх студентів, дослідників і громадськості — користувачів бібліотек. Це наше завдання — змусити авторське право працювати на доступ до знань, а не ставати бар'єром на шляху до них. Така тема нашого семінару", — розповіла Тереза Гакетт, менеджер проекту eIFL-IP.

 

Організатори семінару — міжнародний консорціум "Електронна інформація для бібліотек"  (eIFL.net) та український партнер Асоціація "Інформатіо-Консорціум"[i], за підтримки програми ЮНЕСКО "Інформація для всіх"[ii]. Впливові доповідачі з Великої Британії, Єгипту, Ірландії, Литви, Німеччини, України та Фінляндії впродовж двох активних днів навчання та дискусій ділилися своїм досвідом.

 

"Важлива роль бібліотекарів —  забезпечити збалансовані міжнародні правові інструменти у царині інтелектуальної власності та розвивати публічну політику доступу до знань та інформації", — сказав Ахмед Абдель Латіф, доповідач з Єгипту, який представляв Єгипет на багатьох міжнародних переговорах з питань інтелектуальної власності.  

 

"Без обміну знань неможливе функціонування суспільства. У бібліотек та спільноти Вільного програмного забезпечення спільні інтереси в тому, щоб система авторського права промотувала поширення знань і запобігала монополізації ідей. Європейська Фундація Вільного програмного забезпечення з приємністю співпрацює з бібліотекарями для доступу до знань в інтересах користувачів", — розповів Карстен Ґерлофф, Європейська Фундація Вільного програмного забезпечення.

 

Комітет з авторського права Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій (IFLA) представляла на семінарі Барбара Стреттон, Радник Британського інституту бібліотечних та інформаційних фахівців, яка сказала, що "Бібліотеки — підґрунтя інформаційного суспільства. Отже, абсолютно природньо, що бібліотекарі — провідні гравці економіки знань для уряду, законодавців та широкої громадськості. В інтересах суспільства консультуватися з бібліотекарями та залучати їх до розвитку законодавства про авторське право."

 

"З повагою до міжнародних зобов'язань та національного законодавства з авторського права, це наша роль мріяти, шукати, запитувати та працювати, щоб система інтелектуальної власності забезпечувала належний баланс між правами правовласників та правами суспільства на доступ і поширення знань та освіти, що стимулюють творчість", зазначила Хала Ессалмаві, юрист Олександрійської бібліотеки, Єгипет.   

 

"Нам приємно, що eIFL.net обрала Україну місцем проведення цього семінару", — сказала Ірина Кучма, менеджерка Міжнародного фонду "Відродження", яка опікується програмою Доступу до знань[iii]. “Міжнародний рух Доступу до знань (A2K) змінює глобальну систему інтелектуальної власності та Всествітню Організацію з Охорони Інтелектуальної Власності (ВОІС). І важливо, що бібліотеки відіграють наріжну роль в цьому процесі", продовжила Ірина Кучма.  

 

Справедливий доступ до інформації для всіх — підґрунтя освіти та стимул для інновацій. Цей семінар — перший крок до мобілізації мережі експертів-фахівців з авторського права у бібліотеках регіону.

 

Детальніша інформація: http://www.eifl.net/services/ipcis.html

 

Тереза Гакетт, менеджер проекту eIFL-IP

Електронна інформація для бібліотек (eIFL)

c/o ADN Kronos, Piazza Mastai 9

00153 Rome, Italy

тел: +(39)(06)5807216/17

ел. пошта: teresa.hackett@eifl.net

http://www.eifl.net/

Ірина Кучма, менеджерка програми Соціальний капітал та Академічні публікації

Міжнародний фонд "Відродження"

вул. Артема, 46, м. Київ, Україна, 04053

тел.:    (+380 44) 461-9500

факс:               (+380 44) 486 0166

ел. пошта: kuchma@irf.kiev.ua

http://www.irf.kiev.ua/programs/scaap

 

eIFL

eIFL.net — міжнародний фонд, який підтримує національні бібліотечні консорціуми в 50 країнах з перехідною економікою та країнах,  що розвиваються, для розвитку електронних ресурсів загального доступу в освіті, дослідженнях, професійних спільнотах, урядових і неурядових організаційях, громадянському суспільстві. Глобальна мережа включає мільйони користувачів в Африці, Азії, Східній Європі, колишньому Радянському Союзі та Близькому Сході.

 

Міжнародний фонд "Відродження"

Міжнародний фонд "Відродження" — доброчинна громадська організація, що належить до мережі фундацій Сороса. Завдання Фонду — фінансово та організаційно сприяти становленню демократичного, відкритого суспільства в Україні шляхом підтримки значущих для його розвитку громадських ініціатив. 2006 року МФВ надасть фінансову підтримку на суму до 7 мільйонів доларів США на проекти, що сприяють розвиткові європейської інтеграції, посиленню впливу  громадянського суспільства та його контролю за владою, системі громадського правозахисту й утвердженню принципу верховенства права в Україні, проведенню пенітенціарної реформи, розвиткові громадської активності національних меншин, реформам у сферах освіти, охорони здоров'я, видавничій справі, проведенню справедливих та чесних виборів тощо.



[i] http://www.informatio.org.ua/

[ii] http://portal.unesco.org/ci/en/ev.php-URL_ID=1627&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html