Тел./факс: +38-044-278-8538
www.narda.org.ua, info@narda.org.ua
© Асоціація агенцій регіонального розвитку України. Усі права застережено.


20.05.2008   Круглий стіл «Громадська експертиза рішень Київської міської ради»

20 травня 2008 року у приміщені Київської міської ради відбувся круглий стіл на тему «Громадська експертиза управлінських рішень Київради».  Для обговорення учасникам зібрання було представлено розробки документу Головного управління з питань внутрішньої політики Київської міської державної адміністрації «Пропозиції щодо внесення змін до регламенту Київради з урахуванням Заходів Програми сприяння розвитку громадянського суспільства у м. Києві на 2007-2008 роки». Цей документ входить до основного пакету підготованого для подання проекту Рішення київської міської ради «Про внесення змін і доповнень до рішення Київради від 20.06.2002 №27/77 «Про Регламент Київської міської ради» (щодо запровадження громадської експертизи проектів рішень). Проект було розроблено з метою удосконалення та розвитку механізму співпраці громадськості та київської міської влади, зважаючи на необхідність участі громадськості при розробці і прийнятті владних рішень та налагодження постійної співпраці з громадою.

 

 

Учасники круглого столу обговорювали подані пропозиції в представленому документі та намагались віднайти оптимальну модель співпраці громадськості та Київради в процесі прийняття управлінських рішень. Ідея створення громадської дорадчої ради є досить популярна та актуальна, і є бажання втілити її у всіх містах України але почати вирішили зі столиці, так як тут є її найбільша потреба. І хоча, перший такий вагомий крок як написання пропозицій про внесення змін був зроблений, ще багато роботи попереду і багато питань та проблем щодо створення та функціонування дорадчої ради  ще потрібно вирішити. Зараз вживають різні заходи задля того, щоб підготуватися до нової форми співпраці між владою та громадськістю, наприклад у деяких ВУЗах проводять спеціальні курси по навчанню студентів, також роботи з дітьми - спеціальна дитяча брошура та сайт про громадське суспільство, який скоро функціонуватиме. Адже основа громадянського суспільства - це громадська освіта. 

 

   

На сайті Міністерства юстиції діє рубрика «Обговорення законопроектів» (http://www.minjust.gov.ua/0/discuss), в якій кожен бажаючий може ознайомитись з проектом про проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, а також надіслати свої зауваження та коментарі з цього приводу.