Тел./факс: +38-044-278-8538
www.narda.org.ua, info@narda.org.ua
© Асоціація агенцій регіонального розвитку України. Усі права застережено.


30.07.2008   В Закарпатті відбулися збори Асоціації агенцій регіонального розвитку України

ЗБОРИ АСОЦІАЦІЇ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ ВПЕРШЕ ВІДБУЛИСЬ НА ЗАКАРПАТТІ:
ХРОНІКА РОБОЧИХ ДНІВ



 

З 22 по 26 липня на Закарпатті вперше проходили щорічні збори  Асоціації агенцій регіонального розвитку України (ААРРУ). Організацію і проведення Загальних зборів ААРРУ взяла на себе організація-член ААРРУ в Закарпатській області – Агентство місцевого розвитку та інформаційних ресурсів „Європоліс” (м. Ужгород, голова правління Олег Лукша) за партнерської участі Закарпатського РВ АМУ. Загалом у заході взяли участь  23  керівники неурядових громадських організацій (НГО) з 15 областей України. До участі у роботі Загальних зборів ААРРУ були запрошені також представники Міністерства регіонального розвитку і будівництва України (Мінрегіонбуд) та Асоціації міст України та громад (АМУ). Через виконання обов’язків Міністра регіонального розвитку та будівництва України у зборах не зміг взяти участь Президент ААРРУ, заступник Міністра Анатолій Ткачук.

Літні Загальні збори ААРРУ уже традиційно проходять у різних регіонах України, а їх багатоденна програма поєднує офіційні засідання й обмін інформацією про діяльність у сферах регіонального і місцевого розвитку з поїздками в міста і райони для ознайомлення з практикою реалізації конкретних проектів економічного і соціального спрямування за участю бізнесу, місцевої влади і НГО.

Цього року збори проходили під знаком особливих подій: Мінрегіонбуд  України на основі результатів кількарічної попередньої співпраці з експертами ААРРУ і АМУ виніс на обговорення та затвердження Кабміном України низку проектів нормативно-законодавчих актів надзвичайно важливої ваги. Саме ці акти покликані розпочати давно очікувані системні реформи і децентралізацію влади в Україні. Мова йде перш за все про проекти наступних нових розроблених документів: Концепцію реформи адміністративно-територіального устрою України; Концепцію реформування місцевого самоврядування в Україні; Концепцію державної регіональної політики та відповідні проекти законів; Концепцію підготовки і перекваліфікації кадрів для роботи в місцевому самоврядування та на державній службі.

З урахуванням „передреформенного” очікування Загальні збори ААРРУ виявились особливо дискусійними і насиченими подіями, проходили напружено, мобільно, динамічно і цікаво.

 

ДЕНЬ ПЕРШИЙ: 22 липня 2008 року (вівторок)

У цей день учасники зранку з’їхались до туристично-оздоровчого комплексу „Водограй” (с.Чинадієво Мукачівського району), який на наступні 4 дні стає головною базою Загальних зборів ААРРУ. Вже у другій половині дня представники ААРРУ здійснюють першу ознайомчу автобусну поїздку за маршрутом Свалява-Керецьки-Лисичово-Іршава-Мукачево.

У м. Свалява учасники зборів провели півторагодинну  робочу зустріч з міським головою Іваном Ревтієм, який презентував своє бачення перспектив розвитку міста, розповів про наболілі проблеми, висловив свої зауваження щодо проектів нових нормативно-законодавчих актів по реформах у сферах адмінтерустрою та місцевого самоврядування. Свалява поступово перетворюється на місто – сателіт потужного курортно-рекреаційного регіону, а вирішення навіть ніби нескладних проблем  благоустрою та збору й утилізації сміття постійно впирається в бюджетні проблеми. Статус міста районного значення вже багато років гальмує розвиток Сваляви. Взаємовідносини з районною владою напружені й інколи нагадують стан „холодної війни”. І справа не в суб’єктивних факторах і причинах: подібною є ситуація по всій країні і вже багато років. І винне в тому чинне законодавство щодо повноважень держадміністрацій і місцевого самоврядування й відповідні ілюзії РДА щодо всевладності в районі. Саме це є однією з причин майбутньої радикальної зміни ролі і функцій РДА, якій у проектах реформ адмінтер-устрою справедливо передбачена лише функція контролю за дотриманням законності в діяльності місцевих рад. Свалявський міський голова відмітив також серйозність кадрової проблеми утворення в малих містах і районах організацій типу Агенцій місцевого розвитку або Ресурсних центрів. Проблемним питанням залишається проведення земельних аукціонів. А загалом  Свалява давно готова стати центром нової великої громади на основі добровільного об’єднання прилеглих до міста сільських громад, як це передбачено проектом Закону щодо реформи адмінтерустрою України. При цьому життєвість і доцільність цього підходу доводить навіть досвід  проведення розробок спільного Генплану територій міста Свалява й оточуючих сіл, які завершуються.

В с. Лисичові зустріч з директором Агенції регіонального розвитку Іршавщини Михайлом Мельниковичем відбулася на відомому туристичному об’єкті – Водяній кузні „Гамора”. Учасники зборів були в захопленні як від продемонстрованого ковальського мистецтва, так і від вправної роботи ковальського молота, що приводився у дію водяним колесом. У розмові з Михайлом Мельниковичем виявилось, що Іршавська районна влада, утворивши свого часу Агенцію регіонального розвитку, нині аніскільки не шкодує, а навпаки – доручає Агенції важливі і відповідальні завдання. Зокрема, так було й минулого року, коли район вперше взявся за розробку власної стратегії розвитку, а нині районна стратегія уже затверджена. Мова вже йде про активізацію діяльності в напрямку розвитку туризму та нової економіки з урахуванням еколо-гічних та природоохоронних підходів. На жаль, досвід Іршавської районної влади по створенню й організації діяльності Агенції регіонального розвитку не прижився в інших районах Закарпаття.

 

ДЕНЬ ДРУГИЙ: 23 липня 2008 року (середа)

У ранковому засіданні виконавчий директор ААРРУ Юрій Третяк проінформував учасників про пророблену роботу з часу останніх зборів у листопаді минулого року. Асоціація виконує ряд крупних проектів у співпраці з Канадським Агенством з міжнародного розвитку та спорідненими організаціями Польщі, Словаччини і Білорусії. Окрім того, Асоціація взяла на себе фінансовий менеджмент щодо двох великих проектів, які виконуються в Україні за підтримки Канадського Агентства з міжнародного розвитку: обидва проекти – і щодо децентралізації професійно-технічної освіти, і щодо регіонального врядування та розвитку (у т.ч. розробки регіональних стратегій розвитку) обрали Закарпаття в якості пілотної області. Нині ведуться переговори щодо супроводження ще одного крупного канадського проекту, пов’язаного з підвищенням ролі громадських організацій у розвитку територій України.

Потужним і корисним виявився проект з польськими партнерами щодо підтримки процесу підготовки реформи адміністративно-територіального устрою України. Десятки представників місцевого самоврядування та НГО (у т.ч. Закарпаття) відвідали Польщу з навчальними цілями. Нині польські експерти вивчають проекти нормативно-законодавчих актів України у сфері децентралізації влади і реформ з метою надання консультацій і рекомендацій.

Асоціація допомогла білоруським колегам провести свої перші установчі збори по створенню Асоціації Агенцій регіонального розвитку Білорусії, які з політичних причин не могли вільно відбутись на їх батьківщині. (Дводенні збори навесні пройшли на Закарпатті, про що повідомлялось у віснику „МЗ”.) Асоціація завершила формування своїх інтегрованих продуктів у сферах системного планування розвитку територій та створення відповідної інституційної мережі вкупі з підготовкою людського потенціалу. Члени Асоціації фактично вже працюють з урахуванням створених інтегрованих продуктів, а недавно Запорізька обласна влада зробила в ААРРУ запит щодо створення Агенції регіонального розвитку в області.

Якщо враховувати загалом і активну співпрацю з АМУ та Мінрегіонбудом України, то ААРРУ за обсягами і тематикою розробок не тільки вийшла на рівень потужних консалтингових компаній, але й почала відігравати роль одного з найбільших інтелектуальних і неурядових експертних об’єднань України з питань регіонального і місцевого розвитку.

На завершення Юрій Третяк ознайомив учасників зборів з планами діяльності ААРРУ на найближчі півроку.

На цьому ж ранковому засідання директор департаменту Мінрегіонбуду України Юрій Ганущак зробив презентацію щодо ходу розробки і впровадження базового пакету нормативно-законодавчих актів з питань децентралізації влади і системних реформ в Україні. Більш детально зупинився на проектах документів і рішеннях щодо реформи адміністративно-територіального устрою України. Наразі проект Концепції реформ адмінтерустрою України обговорений на червневому засіданні в Мінрегіонбуді за участю представників ОДА з усіх регіонів, де обласним владам запропоновано здійснити моделювання першого етапу адмінтерреформи – розробку перспективного плану утворення нових, об’єднаних на добровільній основі громад. Немало областей вже представили відповідні перспективні плани і карти нового розподілу меж об’єднаних громад і можуть претендувати на свою долю із 500 млн.грн., передбачених Урядом у проекті Держбюджету на 2009 рік на здійснення першого етапу проведення адмінтерреформи.  Закарпатської області поки що серед цих регіонів немає, а термін подачі бюджетних пропозицій завершується в кінці липня.

Юрій Ганущак закликав членів ААРРУ до ще більш тісної і скоординованої діяльності з Мінрегіонбудом України в питаннях доопрацювання і просування реформ.

Виступаючи від імені учасника - організатора зборів ААРРУ, автор цієї статті запропонував всім  організаціям – членам ААРУУ зосередитись на двох найважливіших на сьогодні напрямках роботи: консолідації зусиль по доопрацюванню пакету нормативно-законодавчих актів з питань реформ; створенні та організації активної діяльності всеукраїнської інституції широкої підтримки в суспільстві проведенню реформ – коаліційного об’єднання НГО поки-що з робочою назвою „Громадянська Україна за реформи”. На зборах вирішено загалом підтримати цю пропозицію, але дати організаціям – членам ААРРУ час на обговорення цієї ідеї в своїх колективах з виробленням свого бачення щодо практичного залучення широкого загалу НГО України до громадянського руху за реформи.

 У другій половині дня учасники Загальних Зборів ААРРУ здійснили поїздку за маршрутом  Волівець – Міжгір’я – Синевирська Поляна.

На зустрічі з Волівецьким селищним головою Михайлом Яремчуком йшлося про проблеми розвитку селища і шляхи їх вирішення. Чимало проблем виникає через дискримінаційне щодо міст і селищ районного значення бюджетне законодавство, наявність фактичного двовладдя на території громади селища, суб’єктивізм  у діях і рішеннях районної ради.

Важливе значення для району і селища має розробка і затвердження Генерального плану розвитку, який прийнятий у минулому році. Працюючи з найближчими сільськими громадами, так чи інакше приймаючи участь у розробці чи погодженні окремих аспектів крупних інвестиційних туристичних проектів, селище  Волівець фактично готове   стати центром добровільного об’єднання прилеглих до зони впливу сільських громад відповідно до нової Концепції адмінтер-устрою України.

На зустрічі у Міжгірській селищній раді команда селищного голови Василя Щура  провела слайдову презентацію досягнень і проблем в питаннях розвитку комунальної інфраструктури Міжгір’я та ряду сіл, що входять до територіальної громади селища.

 Не дивлячись на об’єктивні і суб’єктивні труднощі (інколи навіть у процесі судового  відстоювання своїх інтересів у взаєминах з районною владою) поступово вдається помітно покращувати рівень благоустрою селища Міжгір’я. Пріоритетами обрані мережі водопостачання і водовідведення, вуличне освітлення, дороги і громадський транспорт, збір та утилізація сміття. Вже є і певні успіхи, зростає рівень довір’я мешканців до селищної  влади. Міжгірська селищна рада першою в області утворила Асоціацію голів сільських і селищної рад Міжгірщини, яку очолив Міжгірський селищний голова і наймолодший мер України – Василь Щур. Отже, Міжгір’я повністю готове стати центром добровільного об’єднання навколо селища найближчих сіл  у велику громаду при реалізації принципів нової Концепції адмінтерреформи в Україні.

 На завершення поїздки гірським Закарпаттям учасники зборів ААРРУ  у супроводі депутата Міжгірської районної ради Ярослава Манделя відвідали Музей лісу і сплаву на Чорній річці та Синевирське озеро в національному природному парку „Синевир”. У ході екскурсії районний депутат розповів про передісторію і події після резонансного рішення обласної ради щодо утворення обласних комунальних підприємств, які прийняті без будь-яких погоджень з державними структурами і власником на базі об’єктів інфраструктури, що належать Національному природному парку „Синевир”, та про оскарження ним цих рішень у суді. При цьому представники організацій – членів ААРРУ висловили подив, як взагалі стало можливим порушення багатьох законів України  рішеннями сесії обласної ради щодо державної власності.

 

ДЕНЬ ТРЕТІЙ: 24 липня 2008 року (четвер)

У ранковому засіданні учасники зборів ААРРУ провели обмін інформацією і кращими практиками роботи своїх організацій (цьому варто присвятити окремий випуск вісника „МЗ”). Вражає величезний обсяг роботи і широкий спектр діяльності організацій-членів ААРРУ у своїх регіонах, де вони фактично є лідерами в питаннях регіонального та місцевого розвитку. Зокрема,  це системне і стратегічне планування, розвиток сільських громад і територій, підтримка підприємництва, транскордонне співробітництво, енергоефективність і енергозбереження, розвиток різних видів туризму, консультування й інформування населення, консалтинг місцевої і регіональної влади, управління земельними ресурсами, урбаністика, навчання держслужбовців, депутатів і сільських голів, написання і видання науково-методичної літератури, експертна законодавча діяльність. Стає очевидним, що ААРРУ поступово перетворюється на всеукраїнську організацію, в якій зосереджується вагомий інтелектуальний і експертний потенціал України з питань регіонального і місцевого розвитку та реформування суспільства. Міцніюче

ААРРУ є об’єднанням самодостатніх і самостійних НГО з величезним досвідом важливої для українського суспільства діяльності по розвитку територій і громад.

У другій половині дня учасники зборів ААРРУ здійснили поїздку у м.Ужгород, де відвідали Ужгородський замок та Музей народної архітектури і побуту. Надалі у дегустаційному залі „Шардоне” відбулася зустріч з представником Асоціації приватних виноробів Закарпаття Олександром Ковачем та представником Асоціації розвитку малого і середнього бізнесу та інновацій „Ужгород – ХХІ-й вік” Євгеном Лукшою. На зустрічах йшлося про нові форми підтримки підприємництва, зокрема у виноробстві і виноградарстві та розвитку туризму  у регіоні. В Ужгороді до учасників зборів ААРРУ приєднався і представник проектів Агенції США з міжнародного розвитку в Україні Роберт Бодо.

На завершення поїздки до Ужгорода учасники зборів ААРРУ провели зустріч з депутатами сільської ради  та Баранинським сільським головою Павлом Чучкою у конференцзалі музею-корчми „Деца у нотаря”.

Більше години Павло Чучка і депутати-активісти розповідали про свою уже дворічну діяльність по розвитку села, завоювання довір’я виборців своєю безкорисливою і патріотичною роботою, про свою боротьбу із системою, в якій кулуарними домовленостями, політичними командами і неприкритими меркантильними інтересами підміняють і вихолощують місцеве самоврядування.  Вперше в Україні команді Павла Чучки вдалося реалізувати на практиці передбачене законом відкликання мешканцями громади 5-ох уже колишніх депутатів, які своєю вмотивованою і злісною дворічною бездіяльністю фактично паралізували формально  легітимну діяльність сільської ради. Але, як розповіли сільські активісти, боротьба між „добром і злом” ще тільки розпочинається, а усвідомлення Правди та підтримка громади додають впевненості і сил у цій боротьбі. Учасники зустрічі отримали і зразки потужної інформаційної „зброї” місцевих активістів – випуски першої сільської газети „Сільська правда”, яку редагує поет і гуморист, голова громади Павло Чучка. Його дотепні, влучні і з тонким почуттям гумору вислови і характеристики на адресу чинної системи організації державної територіальної влади в Україні не тільки викликали сміх і схвалення, але й конспектувались окремими учасниками зустрічі для  поширення в інших регіонах України.

 

ДЕНЬ ЧЕТВЕРТИЙ: 25 липня 2008 року (п’ятниця)

В останній робочий день зборів ААРРУ їх учасники здійснили екскурсійно-ознайомчі поїздки у м.Мукачево, Мукачівський замок та у м.Берегово.

Берегівську частину поїздки організував керівник туристично-інформаційного центру м.Берегова і громадський активіст Йосип Торпої. У передміському Берегівському селі Яношові у Будинку вина відбулась робоча зустріч із ще одним представником Асоціації приватних виноробів Закарпаття Варгою Андрашем, який розповів багато цікавого про історію і перспективу розвитку виноградарства і виноробства на Берегівщині та відмітив „драконівське” законодавство України щодо приватного виноробства, яке не відповідає європейським підходам і служить тільки на користь крупних компаній, які не зацікавлені у виготовленні натурального і якісного вина. З подібним законодавством традиції виноробства на Закарпатті на основі власних виноматеріалів можуть бути знищені. Поки що Асоціація приватних виноробів Закарпаття через винні фестивалі і дегустаційні зали намагається втримати ситуацію і зацікавити підприємців-виноробів. Однак, це не вихід із ситуації, а лише напівзахід.

Надзвичайно цікавими і повчальними для учасників зборів ААРРУ виявились й екскурсії в Музей Берегівщини (директор і великий патріот міста – Іван Шепа)  та по пам’ятних місцях Берегова і до туристично-інформаційного центру, який на сьогодні  є найбільшим і найвпорядкованішим на Закарпатті.

На завершення перебування на Берегівщині представники ААРРУ випробували термальні води басейну оздоровчого комплексу „Закарпаття”.

А ввечері цього ж дня перед учасниками зборів ААРРУ з успіхом і натхненням виступив Мукачівський фольклорний колектив „Руснаки”, який представив багатонаціональну палітру пісень і музики.

Наступного дня повні вражень і емоцій від перебування на Закарпатті учасники Загальних Зборів ААРРУ роз’їхались по своїх регіонах. Для багатьох із них ця поїздка стала справжнім відкриттям нашого краю.

Олег ЛУКША, голова правління Агентства розвитку „Європоліс”,

Виконавчий директор ЗРВ АМУ

 

ВРАЖЕННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ ПРО ЗАКАРПАТТЯ

 

Учасники зборів ААРРУ наприкінці свого перебування на Закарпатті письмово відповіли на запитання: Ваші враження впродовж днів перебування на Закарпатті (мешканці, громадськість, місцева влада, природа, культура, розвиток)? Нижче подаємо окремі витяги з отриманих відповідей.

 

Юрій Третяк, виконавчий директор ААРРУ (м. Київ):

Закарпатці вражають неймовірним підприємницьким духом, умінням діяти і досягати результатів. Громадськість здатна самоорганізовуватись і ставати на захист своїх інтересів. У місцевій владі, як бачимо, є унікальні особистості, які намагаються  протистояти системі, і їм це часто  вдається! Кожна громада на Закарпатті має свої самобутні традиції і це – унікально. За останні роки з’явилась велика кількість інституцій місцевого розвитку, що досягають конкретних і корисних результатів. Якби вдалося об’єднати потенціал цих організацій і активних особистостей, то з’явилась би надпотужна сила, здатна перевернути гори! Радує те, що ААРРУ зміцнює позиції на Закарпатті.

 

Соломія Рожко, виконавчий директор Асоціації регіонального розвитку та європейської інтеграції (м. Львів):

Давно працюю із Закарпаттям, але приємно вражена зустрічами з цікавими людьми, які готові спілкуватися і ділитися не лише своїми проблемами, а й обговорювати шляхи їх вирішення. Місцеві ради намагаються самотужки впоратися із багатьма непростими проблемами усіма доступними засобами і ресурсами. Відрадно, що закарпатці добре розуміють, як важливо зберегти для майбутніх поколінь  від зазіхань олігархів природні і культурні об’єкти, що є виключно загальнонародним надбанням.

 

Дмитро Нікітін, фінансовий директор Асоціації „Поділля Перший” (м. Хмельницький):

Закарпатці дуже привітні люди, але відчувається прихований внутрішній біль від чисельних розчарувань, викликаних частими історичними змінами державного підпорядкування краю. Більшості закарпатців притаманні висока проникливість і глибинне розуміння причин тих подій, які відбуваються нині в Україні. Культурний розвиток краю супроводжується відродженням національної самосвідомості... Загалом розвиток області відбувається дуже стрімко, але в основному через ажіотажно створену привабливість регіону. Однак,  кошти олігархів навряд чи стануть масою т.зв. „ добрих справ” для людей та інфраструктури регіону (шляхом захоплення, до прикладу, територій).  Далекоглядна мета олігархів – застовбити політичні та бізнесові інтереси в області надовго. Однак, у цьому їх очікує поразка, бо закарпатці, попри зовнішню простакуватість і терплячість, є надто непередбачуваним і мудрим народом.

 

Ніна Зелюк,  виконавчий директор Полтавського Агентства розвитку територій (м. Полтава):

Викликає щире захоплення те, як збері-гаються неповторна культура виноробства, ремесла, традиції, як шанується минуле. Приємно вразили новобудови в усіх містах і селах, які ми відвідали (на жаль, у нас ситуація не така), а це – дуже хороша ознака перспектив розвитку. Незабутні враження про озеро Синевир і водночас – обурення тими неподобствами, які діються навколо нього. Не віддавайте у хижі і загребущі руки цей скарб природиКарпат! Ансамбль „Руснаки”  – неперевершені!

 

Руслана Стасюк, виконавчий директор Волинського ресурсного центру (м. Рівне):

Особливе враження справили місцеві громади краю. Відчувається щира любов до своєї землі, до всього, що її оточує. Неперевершено гарний край! Неповторні природні ландшафти назавжди закарбувались у моїй пам’яті. Варто відзначити, що наша програма ознайомлення із Закарпаттям була чудово спланована.

 

Іван Федів, голова правління Агенції „ІКАР-Україна” (м. Львів):

Найбільше враження справили зустрічі із Павлом Чучкою та відвідини Музею Берегівщини. Багатонаціональне Закарпаття живе насиченим життям і бореться проти засилля чиновників від влади, свавіллю яких немає меж. Для мене, певною мірою, відкриттям стало багато цікавих сторін діяльності Олега Лукші в регіоні, тому сподіваюся, що почнемо разом „будувати” спільний образ самоврядування, яке почнеться з конкретної людини.

 

Надія Ганущак, координатор програм Асоціації  міст України та громад (м. Київ):

Працьовиті і доброзичливі закарпатці заслуговують на краще життя вдома, а не за кордоном. Важко говорити про всю місцеву владу, але у таких лідерів, як у Щура В.М., Ревтія І.І. та Чучки П.П., існує  гармонія між їх деклараціями і діями. Красива і багата природа Закарпаття приваблює все більше туристів, тому варто розвивати в регіоні туристичну сферу через навчання, підтримку сільського і зеленого туризму, будівництво і ремонт внутрішньої мережі доріг. Не можна не відмітити, що в області налагоджена хороша співпраця ЗРВ АМУ із ААРРУ.

 

Анатолій і Ольга Рекун, Ресурсний центр АНГО (м. Черкаси):

Дуже сподобались закарпатці та їх  щирість і бажання покращити життя у своїх громадах. Гарні команди місцевої влади побачили у Міжгір’ї та селі Баранинці. На жаль, в Україні у тих людей, які бажають змін на краще для своїх громад, неодмінно виникають труднощі у взаємних з владою. Надовго запам’ятаються милозвучна мова закарпатців, старовинні замки і традиції.

 

Григорій Дробенко, Центр муніципального і регіонального розвитку (м. Львів):

Ми по-новому відкрили для себе Закарпаття і закарпатців, у яких твердий дух, сильне бажання бути вільними і незалежними в людському вимірі та домінує бажання справедливості. Добре видно, що якщо при владі опиняються думаючі люди, то є перспектива розвитку. Відрадно також, що закарпатці не хочуть ні забувати, ні спотворювати свою історію. Чим більш аргументовані й обдумані висновки ми зробимо із своєї історії, тим менше помилок допускатимемось у майбутньому. Дякуючи Богові, Закарпаття розвиватиметься на благо всіх людей, які тут живуть і народжуватимуться! Бо цього прагнуть прості і мудрі закарпатці.