Тел./факс: +38-044-278-8538
www.narda.org.ua, info@narda.org.ua
© Асоціація агенцій регіонального розвитку України. Усі права застережено.



ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ

Асоціація економічного розвитку місцевих громад Харківської області об’єднує представників громад чотирнадцяти територіальних одиниць Харківщини. Більшисть з них були учасниками Проекту стратегічного планування Харківського Партнерства, що фінансувався Агентством США з міжнародного розвитку. В рамках цього Проекту органи влади територій (районні державні адміністрації та міськвиконкоми) створили відділи економічного розвитку. В ході спільної роботи над стратегічним плануванням, що базувався на регулярному обміні досвідом, учасники програми вирішили продовжувати співробітництво у галузі економічного розвитку міст та районів Харківщини й після закінчення Проекту. Саме тому у жовтні 2002 року була заснована Асоціація економічного розвитку місцевих громад Харківської області.


СТАТУС

Асоціація економічного розвитку місцевих громад Харківської області є неприбутковою громадською організацією. Це незалежна, недержавна організація, яка не пов’язана з політичними партіями. Організація фінансується за рахунок членських внесків і за рахунок здійснюваних проектів.


МЕТА: сприяння місцевому економічному розвиткові. Асоціація підтримує співробітництво та обмін досвідом між громадами, спільні зусилля місцевих влад, бізнесу та громадськості, спрямовані на покращення бізнес-клімату, мобілізацію місцевих ресурсів, стратегічне планування для економічного розвитку та створення умов для залучення інвестицій в місцеву економіку.


ПРОЕКТИ АСОЦІАЦІЇ У 2004 РОЦІ

 

У 2004 році Асоціація економічного розвитку місцевих громад Харківської області ініціювала та провела наступні основні заходи:

 

Січень 2004 - січень 2005: за фінансової підтримки Фонду „Євразія” Асоціація економічного розвитку розробила web- сайт „Форум місцевого економічного розвитку” (www.led.org.ua) . Серед задач цього проекту, що охоплює територію всієї України:

-            накопичення та поширення методичних матеріалів з питань місцевого економічного розвитку (МЕР);

-            проведення дискусій з актуальних проблем організації роботи Агентств МЕР, відділів (управлінь) економічного розвитку місцевих органів влади;

-            створення бази даних українських та закордонних експертів і консультантів;

-            методична підтримка створення Агентств (офісів) МЕР у тих регіонах, що не мали їх раніше;

-            поширення інформації про можливості одержання позабюджетного фінансування для здійснення локальних проектів.

Цей проект зараз завершено, але підтримується робота сайту „Форум місцевого економічного розвитку”  на тому ж рівні за рахунок коштів організації.

Січень 2004 - грудень 2004:  започатковано в 2003 році  та продовжується по теперішній час видання Інформаційного бюлетеня з місцевого економічного розвитку в рамках проекту місцевого економічного розвитку, що здійснювався Міжнародним корпусом експертів-добровольців за фінансової підтримки компанії Жіллетт. Це видання знайомить  читачів з новинами, подіями і досягненнями в області місцевого економічного розвитку. Видання орієнтоване на кожного, хто бажає приймати участь в покращенні місцевої економічної ситуації і створенні стабільної економіки. Це персонал агентств місцевого розвитку, представники місцевої влади, підприємницьких структур. Бюлетень розповсюджується по 500 адресам шляхом прямої розсилки.

 

Лютий – квітень 2004 рік: проведення аудиту менеджменту виконавчих органів місцевої влади м. Северодонецька, Кремінської районної адміністрації  в рамках проекту „Акция – Донбасс XXI век” за фінансової підтримки DFID.

Серпень 2004 рік:  за фінансової підтримки Корпусу Миру США спільно з „Регіональним центром сприяння бізнесу” (м. Харків), створено презентаційний компакт-диск „Чугуїв: вчора, сьогодні, завтра”, орієнтований на промоцію туристичної та інвестиційної привабливості міста.

Листопад 2004 – квітень 2005 рік: організація сталої діяльності громадського Факультету муніципального управління. Громадський Факультет муніципального управління створено для:

 1) навчання представників громади з метою розширення можливостей мешканців міста та їх участі в процесі вирішення конкретних проблем міста;

 2) отримання слухачами Факультету повної інформації про діяльність органів місцевого самоврядування та інших структур міста;

 3) залучення більшої кількості населення до реалізації стратегічного плану розвитку міста;

4) розповсюдження в подальшому цієї методики навчання серед інших громад Харківської області в рамках поширення ефективної практики взаємодії влади та громади.

 

Протягом 2004 року: участь в проведенні семінарів та консультацій з розробки стратегій економічного розвитку  міст Донецької області: м. Дебальцеве, м. Сніжне, м. Торез, м. Кіровське в рамках проекту Партнерство Громад Фонду „Україна – США”.

 

Соловйов Анатолій Миколайович, виконавчий директор.