АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 Гранти: доступ без політичного забарвлення
12.01.2005   Гранти: доступ без політичного забарвлення

Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції, на яке покладені функції щодо організації роботи із залучення в економіку України іноземних грантів, міжнародної технічної допомоги (МТД), координації заходів із розроблення і реалізації програм та проектів МТД, їх державної реєстрації, моніторингу впровадження і контролю за дотриманням умов реалізації, з цього приводу повідомляє...


Останнім часом з боку українських та іноземних політиків лунають заяви про фінансування виборчої кампанії одного з кандидатів у Президенти України через недержавні громадські організації коштами з-за кордону.

 Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції, на яке покладені функції щодо організації роботи із залучення в економіку України іноземних грантів, міжнародної технічної допомоги (МТД), координації заходів із розроблення і реалізації програм та проектів МТД, їх державної реєстрації, моніторингу впровадження і контролю за дотриманням умов
реалізації, з цього приводу повідомляє.

 Найбільші донори технічної допомоги Україні - США, Канада, ЄС та ООН -
впроваджують проекти, що мають на меті зміцнення потенціалу об'єднань громадян, які працюють у сфері економіки, охорони довкілля, підприємництва, охорони здоров'я, виборчого процесу, реформування місцевого самоврядування, розвитку незалежних ЗМІ, політико-правових відносин, сприяння більш активній участі громадян у громадських організаціях та в процесі прийняття рішень органами державної влади. Одним із головних напрямів Стратегії залучення міжнародної технічної допомоги на 2004-2007 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів від 14 січня 2004 року N 15, визначено "поглиблення демократичних перетворень, формування інститутів розвинутого громадянського суспільства". Це, зокрема, передбачає посилення захисту прав
і свобод громадян, забезпечення конкурентного виборчого процесу на засадах відкритості, прозорості та гласності, зміцнення громадських організацій, у тому числі професійних, незалежних аналітичних центрів, здатних брати участь у формуванні політики держави.

 Уряд США фінансує проекти технічної допомоги через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США), Державний департамент США та Агентство з охорони довкілля США. У 2004 році АМР США розпочало два проекти загальним обсягом фінансування 8,1 млн дол. США, пов'язані із забезпеченням більш ефективного, відкритого і конкурентного характеру виборів. Це проекти "Участь громадян у виборах в Україні" з обсягом фінансування - 3 674 000 дол. США та "Сприяння організації виборів в Україні", кошторисна вартість якого - 4 480 893 дол. США. Співпрацю в рамках зазначених проектів узгоджено Меморандумом про взаєморозуміння між АМР США та Центральною виборчою комісією України від 26 березня 2004 року. На підставі звернення екс-голови Центральної виборчої комісії України Сергія Ківалова до Мінекономіки щодо державної реєстрації вищезгаданих проектів, за їх реалізацію з боку ЦВК безпосередньо відповідає Ярослав Давидович.

 План реалізації проекту "Сприяння організації виборів в Україні" передбачає, зокрема, проведення 65 семінарів із виборчого та суміжного законодавства для народних депутатів України, членів територіальних і дільничних виборчих комісій, суддів, вчених та експертів, підготовку і видання науково-практичного коментаря до Закону України "Про вибори Президента України" накладом 7500 примірників, видання збірника рішень судів з виборчих спорів під час виборів Президента України у 2004 році та збірника матеріалів конференції "Вибори Президента України 31 жовтня 2004 року" загальним накладом 5000 примірників.

 Допомога у рамках проекту "Сприяння організації виборів в Україні" (виконавець - Development Assocіates, Іnc.) надається шляхом проведення семінарів і "круглих столів", а також надання грантів українським недержавним організаціям з метою вдосконалення нормативної бази виборчого процесу та допомоги у дотриманні правових норм та міжнародних стандартів усіма учасниками виборчого процесу. Безпосередніми отримувачами допомоги в рамках цього проекту виступають Центральна виборча комісія України та Верховна Рада України (головне організаційне управління апарату Верховної Ради України).

 Допомога за проектом "Участь громадян у виборах в Україні" (виконавець - Freedom House) надається виключно у вигляді проведення навчальних програм і семінарів, надання навчальних матеріалів для сприяння участі громадян у виборчому процесі, підвищення рівня довіри до виборчого процесу та обізнаності щодо прав виборців. Бенефіціаром, тобто одержувачем грошей, цього проекту є Центральна виборча комісія України, яка згідно із чинним законодавством України, здійснює нагляд за цільовим використанням міжнародної технічної допомоги реципієнтом протягом терміну реалізації проекту. Відповідно до опису проекту, його реалізація здійснюється на позапартійній основі та без надання підтримки тим чи іншим конкретним кандидатам або політичним партіям.

 З метою проведення навчання для представників політичних партій та організаційної роботи громадськими організаціями здійснюються два проекти уряду США "Партійне будівництво в Україні", що впроваджуються Міжнародним республіканським інститутом (МРІ) та Національним демократичним інститутом (НДІ). Підтримку діяльності цих організацій в Україні на адресу керівництва МРІ та НДІ, посла США в Україні висловили різні політичні партії, серед яких партія "Трудова Україна", Всеукраїнське об`єднання "Батьківщина", Соціал-демократична партія України об`єднана), Соціалістична партія України, Народно-демократична партія, партія "Реформи і порядок", Партія регіонів, Комуністична партія України, Аграрна партія, Українська республіканська партія "Собор", партія "Християнсько-народний союз", Ліберальна партія України, Всеукраїнське політичне об`єднання "Жінки за майбутнє", Республіканська християнська партія, Український народний рух, Конституційно-демократична партія, Молодіжна партія України, партія "Яблуко". Допомога у рамках цих проектів надається у формі семінарів, "круглих столів", надання порад, консультацій та навчальних матеріалів.

 Тобто допомога уряду США щодо сприяння розвитку громадських організацій в Україні здійснюється без надання підтримки тим чи іншим конкретним кандидатам або політичним партіям шляхом рівного доступу до ресурсів допомоги, обміну досвідом та навчання відповідно до чинного законодавства України, що не підтверджує факту відкритого впливу на суспільно-політичні процеси і підтримку певних політичних сил.

 Довідково:

 У рамках проекту "Ініціатива співпраці Польща-Америка-Україна" (ПАУСІ) (виконавець - Freedom House) українським та польським громадським організаціям на конкурсній основі надаються гранти на виконання спільних проектів в напрямах - макроекономічна політика, інформування з ВІЛ/СНІД, реформування місцевого самоврядування, реформування місцевого самоврядування, європейська інтеграція, розвиток малого підприємництва. За наявною в Мінекономіки інформацією, станом на поточний момент надано близько 180 грантів за такими напрямами: макроекономічна політика -12; інформування з ВІЛ/СНІД - 7; реформування місцевого самоврядування - 57; європейська інтеграція - 44; розвиток малого підприємництва - 78.

 Крім того, за фінансування уряду США впроваджується низка проектів, у рамках яких українським громадським та державним організаціям надаються гранти на конкурсній основі на виконання проектів у сфері науки, екології, розвитку громадянського суспільства, підтримки підприємництва, реформування місцевого самоврядування, підтримки незалежних ЗМІ. Серед таких проектів можна відзначити проект "Програма надання грантів(кошти, які не підлягають поверненню) та зворотних грантів для здійснення конкретних проектів", що виконує Фонд "Євразія" - філія в Україні, шість програм у сфері підтримки розвитку науки в Україні, що впроваджуються Фондом цивільних досліджень та розвитку (ФЦДР) США, проект "Маріупольська ініціатива - програма місцевих екологічних заходів (LEAP)", що впроваджується організацією "Counterpart Іnternatіonal, Іnc.".


Джерело: Урядовий Кур'єр
www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page