АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 Іспанці підтримали Конституцію ЄС
22.02.2005   Іспанці підтримали Конституцію ЄС

Переконливе „так” сказали минулої неділі Конституції ЄС громадяни Іспанії. За попередніми даними, 78,5% тих, хто взяв участь у голосування, висловилися за схвалення конституційного договору, і лише 16,2% були проти. Іспанія стала першою з тих членів ЄС, які вирішили затверджувати підписаний минулої осені документ шляхом всенародного голосування. Раніше Литва, Угорщина та Словенія вже ратифікували конституційний договір шляхом схвалення його національними парламентами.

Масштабна кампанія під назвою „Перші з Європою” тривала в Іспанії понад місяць і обійшлася державній скарбниці у сім з половиною мільйонів євро. Сказати на референдумі „Так” закликали громадян і владні, й опозиційні партії, знаменитості, зірки спорту. Сумнівів щодо позитивного результату практично не було: опитування громадської думки засвідчували, що Конституція ЄС має в Іспанії потужну підтримку. Проте багатьом в Іспанії не подобалася сама поспішність у проведенні референдуму. Опозиція заявляла, що уряд обрав таку ранню дату голосування виключно у власних політичних цілях, пожертвувавши при цьому ґрунтовним інформуванням громадян про зміст та мету конституційного договору й ризикуючи отримати низьку явку під час самого голосування. „Я не хочу сказати, що проведення референдуму є помилкою. Але помилкою є проводити його 20 лютого, - заявив, зокрема, член Європейського парламенту від Іспанії Мендез де Віго. - Іспанський уряд зробив це лише заради пропагандистської мети, щоб сказати: „Ми були першими у Європі”. В принципі, частково висловлені парламентарієм побоювання підтвердилися: участь у голосування взяли лише близько 42% виборців. Щоправда, ця цифра не є зовсім несподіваною – таку саму явку іспанці продемонстрували і на минулорічних виборах до Європарламенту.

Справді, Європейському союзу потрібна була в Іспанії не просто перемога, а перемога переконлива. Це стосується і власне результату, і активності виборців. Очікується, що загалом через референдуми Конституцію схвалюватимуть від дев’яти до одинадцяти членів ЄС. Отож від Іспанії Брюсселю потрібен був гарний прилад, який надихнув би тих, хто ратифікуватиме Конституцію після неї. Це розуміли і в Мадриді. Виступаючи на мітингу напередодні голосування, іспанський прем’єр-міністр Луїс Родрігес Сапатеро заявив, що європейська конституція та ж важлива для країни, як та, за яку іспанці проголосували 1978 року, поновивши демократію після правління генерала Франко. „Ми не можемо втратити можливість стати творцями історії та загальним „так” вказати шлях всім європейцям”, - наголосив він.

В принципі, на думку Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єра Солани, приклад іспанці таки показали – навіть незважаючи на досить низку явку. Хоча, звісно, самого лише гарного прикладу для успішного процесу ратифікації Конституції ЄС може виявитися замало. Проблемою номер один є сьогодні для Євросоюзу усвідомлення громадянами країн-членів важливості Конституції ЄС, а цього можна досягти лише через підвищення загальної обізнаності. Нещодавно оприлюднені соціологічні дані хоча й засвідчують переважно позитивне ставлення громадян країн-членів ЄС до Конституції, проте містять і тривожні цифри: третина населення взагалі нічого про Конституцію не чула, і лише 11% відчувають себе обізнаними з цим ключовим для подальшої європейської інтеграції документом. „Процес ратифікації Конституції буде успішним лише тоді, коли уряди та інші відповідні структури мобілізуються на донесенні інформації до громадян, щоб забезпечити справді ґрунтовані на володінні інформацією дебати”, - зазначила з цього приводу віце-президент Єврокомісії Марго Валлстром, яка відповідає за комунікаційну політику союзу.

Європейська комісія має намір долучитися до майбутніх інформаційних кампаній у країнах-членах ЄС. Нинішнього року на це із загальноєвропейського казана виділено 8 млн. євро. Ті країни, які планують проводити референдуми, отримають на конституційний лікнеп більше. Щоправда, крім Іспанії бажаючих зробити це найближчим часом не видно: можливо, аж у червні цього року проголосує Франція, а наступного місяця – Люксембург і Мальта. Ратифікаційні процедури в країнах-членах ЄС мають завершитися до 1 листопада 2006-го.

http://www.europa.eu.int/comm/press_room/index_en.htm http://www.euobserver.com
http://www.eupolitix.com

www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page