АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 Рейтинг 494 територій України
02.03.2005   Рейтинг 494 територій України
Аналітичний центр „Інститут Реформ” оприлюднив найсвіжіші результати Рейтингу соціально-економічного розвитку районів України.

Лідери рейтингу: чотири – із Заходу, три – зі Сходу

Дещо нижче курортів та „сусідів” столиці у рейтинговій таблиці розмістились чотири райони Заходу – прикордонні Ужгородський та Мукачівський (Закарпатська обл.), нафто- і газодобувний Долинський (Івано-Франківська обл.) та Стрийський (Львівська обл.).

Лідерські позиції Ужгородського району з огляду на 4-ту сходинку міста Ужгорода у рейтингу міст України виглядають дещо несподівано. Справа у тому, що жоден з прилеглих до обласних центрів (за винятком Києва) районів не демонструє високих рівнів розвитку. Великі міста, як правило, „висмоктують” ресурси з навколишніх територій та „записують” на свій рахунок більшість здобутків в економічній сфері. У випадку з Ужгородським районом ключову роль відіграє його прикордонне розташування (межує з Угорщиною та Словаччиною) та розвиненість відповідної інфраструктури (тут знаходиться один з найбільших пасажирсько-вантажних митних переходів Чоп). Відтак, не дивно, що за величиною середньодушового роздрібного товарообороту Ужгородський район (2,7 тис.грн.) другий рік поспіль розділяє з Бориспільським першу сходинку по Україні.

По одному „делегату” до групи лідерів рейтингу представили також Дніпропетровська (Криворізький район), Одеська (Овідіопольський), Полтавська (Кременчуцький) та Харківська (Красноградський) області.

Результати рейтингового дослідження свідчать, що переважна більшість районів, які сьогодні межують з дійсними чи потенційними країнами-членами Європейського Союзу, мають вищий середнього по 494 територіях України рейтинговий бал. Натомість, для основного масиву районів, що лежать на кордонах з колишніми радянськими республіками (Росія, Білорусь, Молдова), зареєстровано нижчий рівень соціального та економічного розвитку.

Локальні лідери та аутсайдери
У рамках одного регіону найбільш контрастний розрив між найбільш розвиненим та рештою районів спостерігається у Полтавській, Одеській, Львівській, Сумській, Закарпатській, Івано-Франківській областях.

У випадку з Київською областю утворилася дворівнева система лідерства: зі значним відривом першість утримує Бориспільський район, суттєво випереджаючи Обухівський, за яким щільно розмістилася “північна трійця”: Києво-Святошинський, Броварський та Вишгородський райони.

Пари районів-лідерів притаманні територіям Криму: за Ялтою розташувалися міськради Судака і Алушти, дещо відстаючи від них – міськрада Феодосії та Чорноморський район.
На Харківщині райони, що посідають перші три місця за рейтинговими оцінками, мають практично однакову різницю між своїми рейтинговими балами.

Рейтингова агенція аналітичного центру „Інститут Реформ” другий рік поспіль проводить порівняльний аналіз соціально-економічного розвитку 494 територій України.

Повний текст звіту з ілюстраціями, рейтингові таблиці, методологія та інформація щодо інших досліджень Рейтингової агенції „Інституту Реформ” доступні на сайті „
Інвестуйте в Україну” (www.ipa.net.ua).

ІНСТИТУТ РЕФОРМ є недержавним аналітичним центром, метою діяльності якого є сприяння проведенню ефективної економічної політики в Україні та утвердження цінностей громадянського суспільства. Починаючи з 1997 року експерти Інституту забезпечують публічний діалог громадськості та органів влади, досліджують проблеми економічного розвитку та працюють у сфері економічної просвіти громадян. З 1999 року фахівці Інституту Реформ проводять дослідження регіональних особливостей ведення бізнесу в Україні, результатом яких є рейтинги 26 регіонів, 490 районів та 176 міст, що оприлюднюється щопівроку.

Джерело :
Портал "Інвестуйте в Україну"

Автор : Тимофій Іванов / Інститут Реформ

Додатки : Рейтинг районів (прес-реліз) ( reiting.doc, 163 Kb )    
www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page