АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 Адмінреформа розпочнеться з громад і районів
22.03.2005   Адмінреформа розпочнеться з громад і районів
Віце-прем’єр-міністр України Роман Безсмертний заявив, що адміністративно-територіальна реформа повинна розпочинатися на рівні громад і районів.

За його словами, якщо вдасться здійснити якісні перетворення на цьому рівні, тоді оптимізація обласного поділу стане формальністю, певним удосконаленням уже фактично здійсненої адміністративно-територіальної реформи.

Зокрема, віце-прем’єр пропонує наступну систему територіального устрою: громада - не менш 5 тис осіб, район - не менш 70 тис осіб, місто-район - громада, до складу якої входить хоча б одне місто, чисельність населення якого складає не менш 70 тис жителів, місто-регіон - не менш 750 тис жителів, регіон - область, Крим і міста-регіони.

Роман Безсмертний сказав, що запропонована модель буде стимулювати урбанізаційні процеси й оптимізує розподіл бюджетних коштів у регіонах.

Заступник голови уряду також відзначив, що існують альтернативні моделі територіального устрою, які передбачають перенесення базового рівня самоврядування від громад до району. Зокрема, подібна модель існує в скандинавських країнах.

За словами віце-прем’єра, адміністративно-територіальна реформа передбачає максимальне делегування повноважень органам місцевого самоврядування за принципом "більше повноважень - більше відповідальності".

Роман Безсмертний раніше заявляв про намір завершити адміністративну й адміністративно-територіальну реформи до виборів Верховної Ради і місцевих рад у 2006 році.

Віце-прем’єр ініціює зміну адміністративних кордонів в Україні. Він аргументує свою позицію тим, що в Україні спостерігаються диспропорції між розмірами територій, кількістю населення і фінансовим забезпеченням цих територій.

Відповідно до статті 133 Конституції, систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, 24 області, райони, міста, райони в містах, селища і села.

На 1 грудня 2004 року, загалом в Україні проживає 47,3 млн жителів, зокрема в Донецькій області - 4,7 млн, Дніпропетровській області - 3,5 млн, у Харківській - 2,9 млн, у Києві - 2,7 млн, у Львівській - 2,6 млн, Луганській й Одеській - по 2,4 млн, у Криму – 2 млн.

У Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській - від 1 до 2 млн, у Чернівецькій - 900 тис, у Севастополі - 378,6 тис осіб.

Джерело :
Кореспондент.net
www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page