АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 Актуальні проблеми управління земельними ресурсами міст України: посібник для депутата міської ради з питань регулювання земельних відносин
01.04.2005   Актуальні проблеми управління земельними ресурсами міст України: посібник для депутата міської ради з питань регулювання земельних відносин

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ
ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ МІСТ УКРАЇНИ
посібник для депутатів міських рад

офіційний прес-реліз

Громадська організація „Інформаційно-ресурсний центр „Реформування земельних відносин в Україні”, м. Київ, презентує результати реалізації проекту „Видання посібника для депутата міської ради з питань регулювання земельних відносин”. Проект було реалізовано за фінансової підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.

Земля є одним із головних ресурсів життєдіяльності суспільства. Вона слугує територіальною основою для усіх видів діяльності людини, є виробничим фактором багатьох галузей. В умовах земельної реформи, яка сьогодні має справді глобальний масштаб та глобальне значення, земля розглядається як один з головних інструментів подолання бідності, підвищення рівня життя індивідуумів та громад.

Земля навіть в неринкових умовах, коли відсутній її вільний обіг, має надзвичайну вартість. Орієнтовна грошова оцінка земельних ресурсів України – 330 трильйонів гривень. Досвід розвинутих країн свідчить, що просте включення землі в обіг не є достатнім. Необхідно створити окрему підсистему ринкової економіки – ринок нерухомості, який складається з багатьох компонентів. Якщо система є ефективною, якщо вона функціонує прозоро, вона здатна генерувати до 30% ВВП країни.

За досвідом країн Європи, чим вищий відсоток зайнятих у сфері нерухомості, тим вищий відносний ВВП на душу населення країни. Згідно теорії одного з найавторитетніших теоретиків і практиків земельної реформи та боротьби з бідністю Ернандо де Сото (Чілі), капіталізм процвітає у тих країнах, де власність, в тому числі нерухомість, отримала юридичну форму, і створено необхідну інфраструктуру обігу власності. З точки зору побудови ринкової економіки, в більшості бідних країн власність перебуває у дефектній формі, непристосованій до ринкових відносин, і тому спроби ринкових реформ виявляються неефективними. Це стосується і землі. Але формування як ринку нерухомості зокрема, так і ринкової економіки взагалі коштує недешево, і тому бідні країни залишаються бідними.

В Україні створено правові та організаційні передумови для формування на рівні населених пунктів такої важливої підсистеми ринкової економіки як ринок нерухомості. Перш за все, землі населених пунктів включені у ринковий обіг. По-друге, ці землі можуть бути орендовані або придбані у власність практично будь-яким інвестором. Землі міст відіграють важливу роль у формуванні громадських фондів (друге за значенням  після податку з доходів фізичних осіб джерело доходів), слугують майновою основою місцевого самоуправління, територіальним базисом формування життєвого середовища міста. Крім того, власником усіх міських земель, за винятком земель приватної та державної власності, є громада міста, тобто колектив громадян. Саме тому неефективне використання земельних ресурсів міста шкодить усій громаді, стримує її розвиток. З іншої сторони, залучення громадян до вирішення долі земельних ресурсів міст дозволить сформувати відчуття єдності, взаємної відповідальності та нарешті створити справжню громаду.

Посібник „Актуальні проблеми управління земельними ресурсами міст України” не є підручником із земельного права України. Завдання цього посібника – показати депутатам міських рад України, які є представникам місцевих громад, яким чином перетворити землю міста на ресурс, здатний генерувати капітал, добробут та слугувати основою для створення повноцінного життєвого середовища громадян. Тому поруч із висвітленням правових та організаційних основ діяльності рад у сфері земельних відносин посібник є спробою формування нової ідеології управління земельними ресурсами. Нова ідеологія ґрунтується на тому, що такі невідкладні завдання як визначення меж міста, розмежування земель державної, комунальної та приватної власності, інвентаризація міських земель, запровадження конкурентних основ землекористування є інвестуванням у близьке майбутнє міста, а не простим виконанням урядових програм та приписів законодавства. Здійснення цих та інших заходів, налагодження тісної співпраці органів самоврядування із громадою, визначення у якості пріоритетів (1) формування повноцінного життєвого середовища, (2) створення ефективного ринку нерухомості та (3) сприяння добробуту громади дозволить перетворити землю на найцінніший ресурс міст України, частка якого в доходах бюджету становитиме не 5-10, а 50%.

Наразі ІРЦ „Реформування земельних відносин в Україні” у співпраці із фахівцями ООН веде підготовку до створення в Україні національного осередку Консультативної групи з нерухомості ООН. Співпраця в рамках осередку покликана створити міжгалузеве об’єднання українських фахівців та налагодити обмін національним та міжнародним досвідом для формування прозорого та ефективного ринку нерухомості в Україні.

Посібник отримав схвальну рецензію доктора економічних наук, радника Голови Державного Комітету України по земельних ресурсах Білика Ю.Д. Розповсюдження посібника серед місцевих рад здійснено в основному через членську мережу Асоціації міст України. Замовити безкоштовну копію посібника та інші матеріали з земельної реформи та управління земельними ресурсами міст України можна у ІРЦ „Реформування земельних відносин в Україні” за телефоном (044) 2751803 або за електронною поштою: myland@iatp.kiev.ua.

ІРЦ „Реформування земельних відносин в Україні”
вул. Народного ополчення, 3, м. Київ, 03151

http://www.myland.org.ua
www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page