АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 У Донецьку формується Громадська Рада
08.04.2005   У Донецьку формується Громадська Рада

5 квітня 2005 року за ініціативи громадських організацій та підтримки облдержадміністрації відбулось “віче” активних представників “третього сектору” Донецької області.

Приводом для зборів були питання формування Громадської Ради та намагання зробити її роботу ефективною. Ця зустріч відбулась завдяки курсу влади на створення таких рад у містах України (Постанова Кабінету Міністрів №1378 від 15.10.2004 р. та заяви нинішнього віце-прем’єра з питань гуманітарної політики М.Томенко).

Співорганізаторами зустрічі виступили Донецька обласна організація Комітету виборців України, благодійний фонд “Доброта”, Агенство регіонального розвитку “Донбас”, Донецький молодіжний дебатний центр, Донецький Меморіал, Донецький прес-клуб, що виступили з ініціативою формування Громадської Ради при облдержадміністрації.

Було визначено, що Ради мають носити консультативно-дорадчий характер, результатом їх роботи мають стати рекомендації органам влади з важливих питань соціального життя.

Учасники зустрічі обговорили пропозиції щодо складу Громадської Ради, критерії вступу та виключення членів , механізми та форми роботи, питання формування комітетів.

Незважаючи на існування Громадської Ради ще з лютого 2005 року, до цього часу в ній не були широко представлені впливові громадські організації. Визначено 2 ймовірні шляхи входу до Громадської Ради щодо громадських організацій: формалізований та неформалізований (проте необхідною умовою обох варіантів є обов’язкова реєстрація в обласному управлінні юстиції).

Більшість присутніх представників організацій схвально відгукнулись на подану пропозицію формування Громадської Ради. Проте не вдалось уникнути й казусів. Так, представники Слов’янської партії вимагали від оргкомітету зустрічі вести бесіду виключно російською мовою (мовляв, вони нічого не розуміють по-українськи) та заважали виступам доповідачів. Напевно, цю зустріч вони вбачали як ще одну можливість “проPR-ити” свою партію в ЗМІ після недільної акції біля монумента Т.Шевченко в Донецьку (де разом із лідером О.Базилюком виступали за об’єднання з Росією).

Ще далі пішов представник Спілки підприємців О.Хряков. Він намагався представити ситуацію з формуванням Громадської Ради як намагання недержавних організацій вислужитись перед владою та вбачав у проведенні заходу тільки політичні мотиви. Після завершення свого “блискавичного” спічу, пан Хряков демонстративно вийшов із зали та відмовився брати участь у подальшому засіданні.

Проте навіть такі дії не змогли відвернути увагу та цікавість представників громадських організацій. Відчувалось, що вони знаходяться у стані певного “інформаційного голоду” . Саме тому часто було так, що отримуючи слово для виступу, учасники заходу починали говорити про власні проблеми, які не стосувались теми. Та все одно було зрозумілим, що ідея Громадської Ради позитивно сприймається недержавними установами.

Зустріч 5 квітня носила суто інформативний характер, ніяких рішень не було прийнято. На 19 квітня заплановано нову зустріч представників громадських організацій, де й будуть прийняті документи, регулюючі роботу та спрямування діяльності Громадської Ради.

Автор :
Віталій Губін, прес-служба ДОО КВУ

www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page