АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 Новини проекту «Децентралізація управління професійним навчанням в Україні»
06.06.2006   Новини проекту «Децентралізація управління професійним навчанням в Україні»

 

 

Проект «Децентралізація управління професійним навчанням в Україні»

 

01001, Київ, вул. Хрещатик, 4 офіс 17

тел. + 380 44 4941895, факс + 380 44 2797130

ел.пошта: info@siast.org.ua

 

 

Робота з пілотними навчальними закладами

 

Протягом травня 2006 року в рамках проекту «Децентралізація управління професійним навчанням в Україні» відбувалась активна робота з пілотними навчальними закладами (Рівненський навчальний центр державної служби зайнятості, Квасилівський професійний ліцей, Ужгородське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування, Мукачівський професійний будівельний ліцей, Дніпропетровський навчально-виробничий центр  № 2, Дніпродзержинське вище професійне училище).

Зокрема, здійснено відбір шести канадських експертів за пріоритетними професіями, кожен з яких працював у відповідному навчальному закладі протягом двох тижнів. Основним завданням цих експертів була розробка оновлених навчальних програм, вивчення потреб у покращенні навчальної та матеріально-технічної бази навчальних закладів, а також потреб у підвищенні кваліфікації педагогічних працівників.

Канадськими експертами за пріоритетними професіями було здійснено аналіз результатів вивчення навчальних потреб, що проводився пілотними навчальними закладами проекту. За результатами цього аналізу було напрацьовано рекомендації щодо змісту навчальних програм.

Проведено три регіональних семінари з питань новітніх підходів до розробки навчальних програм відповідно до потреб роботодавців (Рівне – 4 травня, Ужгород – 15 травня, Дніпропетровськ – 22 травня). Учасниками семінарів були представники обласних центрів зайнятості та управлінь освіти, а також пілотних навчальних закладів (всього близько 60 осіб).

                Проведено шість семінарів із роботодавцями у відповідних галузях (Квасилів – 10 травня, Рівне – 11 травня, Ужгород – 17 травня, Мукачево – 18 травня, Дніпродзержинськ – 24 травня, Дніпропетровськ – 25 травня), на яких представлено проекти навчальних програм, розроблених із врахуванням як результатів вивчення навчальних потреб, так і рекомендацій канадських галузевих експертів. В кожному з семінарів взяли участь від 8 до 15 представників роботодавців. Метою семінарів було ознайомити роботодавців із розробленими програмами та отримати якомога більшу кількість коментарів та зауважень щодо змісту та форми цих програм. Саме такий підхід забезпечить максимальне врахування реальних потреб  галузі у кваліфікованих працівниках та допоможе формувати такі навчальні програми, які відповідають цим потребам і можуть гнучко змінюватись.

За результатами зустрічей з роботодавцями, канадським фахівцями (спільно з українськими колегами) було розроблено оновлені проекти навчальних програм, які передано на повторний аналіз роботодавцям. Також здійснено детальний аналіз наявної матеріально-технічної бази навчальних закладів та сформовано перелік матеріалів і обладнання, необхідних для приведення її у відповідність до сучасних вимог роботодавців. Окрім цього, проведено аналіз кваліфікації викладачів пріоритетних професій та складено перелік заходів щодо покращення їх педагогічної та професійної майстерності.

Усі ці рекомендації стануть основою для подальшого надання допомоги пілотним навчальним закладам.

 

 

Довідка про проект

Цей проект (2005-2009рр.) впроваджується Асоціацією місцевих коледжів Канади (АМКК) та Саскачеванським інститутом прикладних наук та технологій (СІПНТ) за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку. В Україні проект реалізовується спільно з Міністерством праці та соціальної політики України, Державним центром зайнятості, Міністерством освіти і науки України, а також обласними державними адміністраціями та центрами зайнятості Дніпропетровської, Рівненської та Закарпатської областей.

Метою проекту є підвищити ефективність та продуктивність системи професійного навчання дорослого населення і, таким чином, підвищити рівень зайнятості та самозайнятості в усій Україні.

Проект підтримає зусилля Міністерства праці та соціальної політики і Міністерства освіти і науки в балансуванні пропозиції навчальних послуг з попитом, сприяючи кращій координації діяльності національних та регіональних зацікавлених сторін, що залучені до системи професійного навчання. Проект впроваджуватиме механізми децентралізації фінансового та адміністративного менеджменту системи професійного навчання та перепідготовки. Важливим компонентом проекту є налагодження дієвого партнерства навчальних закладів з громадами та роботодавцями, що сприятиме впровадженню ефективних та доцільних програм професійного навчання.

Проект працює в трьох пілотних областях, які були визначені в ході консультацій з партнерами, а саме у Дніпропетровській, Рівненській та Закарпатській. В подальшому досвід проекту розповсюджуватиметься і на інші регіони України.

Протягом другого року проекту (01 квітня 2006 – 31 березня 2007 року) зусилля проекту буде сконцентровано в наступних галузях, визначених в процесі стратегічного планування із залученням партнерів на регіональному та національному рівнях:

·               Забезпечення якості навчальних програм. Головна увага проекту у 2006/7 рр. буде приділена створенню неофіційної та добровільної системи забезпечення якості в рамках проекту, яка буде інструментом контролю якості в межах системи професійного навчання та перепідготовки загалом.

·               Розвиток управління в областях. Проект забезпечить навчання для керівників на всіх рівнях системи перепідготовки кадрів з особливою увагою та місцеві та обласні рівні.  До зацікавлених сторін входять керівники обласних центрів зайнятості, обласних управлінь освіти та організацій, що пропонують послуги перепідготовки. Буде розглянуто передовий досвід для поширення та адаптації міжнародних підходів (канадських та європейських), що проходитимуть апробацію в Україні.

·               Створення мережі співпраці між зацікавленими сторонами. Цей компонент проекту зосередить увагу на створенні та підтриманні мережі співпраці між зацікавленими сторонами на всіх рівнях, з центрального до обласного та рівня навчальних закладів, а також до рівня окремих спеціальностей.  

·               Оцінка ринку праці / Оцінка програм. Основна увага приділятиметься відповідності програм перепідготовки до вимог місцевого та обласного ринків праці. До заходів компоненту увійдуть апробація оптимізованого визначення потреб певної професії, локалізація програм перепідготовки до вимог місцевих та регіональних роботодавців, а також покращення якості проведення навчання відповідно до стандартів, визначених місцевими підприємствами та роботодавцями.

·               Навчальні поїздки. Нерідко головною передумовою засвоєння нових та інноваційних понять та методів є можливість безпосередньо побачити їх в дії. Таку можливість, завдяки проекту, отримають ті його учасники, які будуть брати особисту участь в адаптації нових підходів до системи перепідготовки кадрів в Україні. Буде проведено дві навчальні поїздки до Канади та одну – до Словаччини.

 

За більш детальною інформацією щодо проекту просимо звертатись до:

 

Ігор Ілько, координатор проекту

м. Київ, вул. Хрещатик, 4, офіс 17

тел. (380 44) 4941895

e-mail: ilkoi@siast.sk.ca

 

 

 

www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page