АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 Інвестиційний форум комунальних підприємств у Миколаєві - 26-27 жовтня ц.р.
18.09.2006   Інвестиційний форум комунальних підприємств у Миколаєві - 26-27 жовтня ц.р.

МИКОЛАЇВ ГОТУЄТЬСЯ ДО ІНВЕСТИЦІЙНОГО ФОРУМУ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Проблеми міського комунального господарства загальновідомі. У цілому в Миколаєві діє 59 комунальних підприємств (водопостачання, електротранспорт, збір вторинної сировини, вивіз твердих побутових відходів й ін.), з яких тільки 12 є прибутковими. При цьому зношеність основних фондів в окремих випадках досягає 90%, що різко підвищує загрозу виникнення техногенних катастроф. Комунальні підприємства, як правило, відрізняються не тільки високою кредиторською й дебіторською заборгованістю, але й застарілою управлінською структурою, низьким рівнем менеджменту. В останні роки з урахуванням інфляції, зростання мінімальної зарплатні, подорожчання енергоносіїв часто доводиться переглядати тарифи на житлово-комунальні послуги. Ціни зростають, але якість послуг не поліпшується, а іноді стає навіть гіршою. Комунальні підприємства працюють на межі можливого, і виходу із цього глухого кута не видно.

На думку фахівців  з муніципального менеджменту, така ситуація характерна для всієї України. З огляду на застарілу інфраструктуру, слабку підготовку управлінських кадрів, зношене встаткування, підприємства коммунгоспу не зможуть у короткий термін провести реструктуризацію, модернізацію, якісно підвищити рівень послуг. Для цього недостатньо просто підняти тарифи. Необхідно залучити солідні інвестиції. Однак грошей у міській скарбниці традиційно не вистачає, а сторонній інвестор не готовий вкладати серйозні кошти в збиткові проблемні підприємства. Дотепер, незважаючи на солідний інвестиційний портфель міста, жодне з комунальних підприємств не змогло залучити відчутних інвестицій. Усе закінчується на рівні протоколів про наміри, у найкращому разі, - на спробах одержати гарантії під заставу майна міської громади.

Однак з глухого кута повинен бути вихід. Інакше міське господарство чекає та сама горезвісна комунальна катастрофа, якою нас вже не один рік цілком обґрунтовано залякують і політики, і держслужбовці, і самі комунальники.

Недавно мерія за підтримки Фонду розвитку міста Миколаєва започаткувала реалізацію проекту "Інвестиційний форум комунальних підприємств". Сам форум повинен відбутися в Миколаєві наприкінці жовтня. Однак його проведенню передує величезна підготовча робота.

У міськвиконкомі завдалися питанням: чому інвестпроектів розроблено багато, але грошей під них залучити не вдається? Як виявляється, є, щонайменше, три причини. По-перше, комунальні підприємства в більшості й справді мало привабливі. По-друге, низький рівень менеджменту не дозволяє проаналізувати реальний стан підприємства й оформити проекти відповідним чином, щоб вони були зрозумілі для інвесторів, а економічні викладення переконливо гарантували одержання прибутку в майбутньому. По-третє, існує проблема комунікаційних каналів. Начебто інвестпропозиції розміщуються на інтернет-сайтах, випускаються у вигляді брошур. Але на ці сайти мало хто заходить, а друкована продукція поширюється безсистемно, не досягаючи цільової аудиторії. Іншими словами, комунальники не можуть донести свої проекти до інвесторів.

Вирішити комунікаційну проблему й повинен інвестиційний форум, який готується  мерією. Як визначили самі представники міськвиконкому, потрібно створити інфраструктуру конкурентного ринку інвестицій в області комунального господарства.

Реалізація проекту стартувала з переговорів з потенційними діловими партнерами, потім навчання представників комунальних підприємств азам ділової премудрості: як правильно скласти інвестиційний проект, бізнес-план, де шукати інвесторів, як їх залучити.

З метою розширення кола ділових контактів і підвищення рівня менеджменту муніципальних підприємств автори проекту налагодили партнерські зв'язки з Асоціацією агентств регіонального розвитку України, регіональним Фондом підтримки підприємництва по Полтавській області й Краківською Асоціацією адміністрації муніципального житла (Польща). Група комунальників пройшла стажування в Польщі, де познайомилася з досвідом залучення інвестицій у комунальне господарство в країнах Євросоюзу. А представники комунальних підприємств, що проходять навчання в рамках підготовки до інвестфоруму, повинні будуть підготувати інвестпроекти для презентації в жовтні.

Участь у роботі форуму приймуть представники підприємств й органів влади, інвестиційних фондів і донорських організацій, експерти фінансово-кредитних установ України й країн зарубіжжя. Учасникам будуть представлені основні напрямки інвестиційної політики міста, презентовані розроблені інвестпроекти. Серед пріоритетів форуму - проекти, пов'язані з енергозбереженням і використанням поновлюваних джерел енергії, впровадженням інноваційних технологій у ЖКГ, розвитком комунікацій і транспортної інфраструктури. Заплановано провести виставку-ярмарок комунальних підприємств міста, галузевих "круглих столів" з інвесторами.

У перспективі міська влада планує перетворити "Інвестиційний форум комунальних підприємств" у традиційний щорічний захід із широким залученням зацікавлених організацій й експертів.

Варто підкреслити, що адміністрації ряду муніципальних підприємств, у тому числі "Миколаєвелектраса", "Миколаєвводоканала", "Спецкоммунтранса", вже мають практичний досвід розробки бізнес-планів, інвестиційних проектів, налагодження контактів з потенційними інвесторами.

Ще один цікавий момент. Інколи мотивація людей, що вкладають гроші в міське господарство, може бути зовсім несподіваною. Ви пам’ятаєте , скільки за останні десять років було розмов про необхідність утилізації сміття по новітніх технологіях, про будівництво сміттєпереробного або сміттєспалювального заводу? У нас збиралися будувати завод за німецькою, пізніше - за австрійською технологією. А що в підсумку? Проекти тихо «сконали», оскільки міськрада побоювалася виділяти землю, інші ресурси, давати фінансові гарантії під їхню реалізацію. До того ж, закордонних партнерів бентежили питання одержання прибутку у зв'язку з низькими тарифами й неплатежами у вітчизняній тепло- і електроенергетиці.

І от міськвиконком почав роботу з новим інвестором - японцями. Вони пропонують зовсім іншу технологію - збір природного газу  (на основі метану) на рекультивованому міському смітнику і його наступне використання для вироблення електроенергії, тепла або в хімічному виробництві. Японська сторона, що веде переговори з Миколаєвом і Львовом, готова вкладати кошти в проект через... вимоги Киотського протоколу, що передбачає скорочення викидів парникових газів в атмосферу. Цей міжнародний документ поставив за обов'язок Україні зберегти викиди на рівні 1990 року, однак сьогодні країна значно скоротила емісію парникових газів. У той же час, Японія не виконує свої зобов'язання й, згідно Киотській угоді, повинна викуповувати відсутні квоти в інших країн або компенсувати збиток навколишньому середовищу за допомогою дій, спрямованих на зменшення викиду парникових газів в інших країнах. З урахуванням загального рівня цін в Україні, екологічні інвестиції тут значно вигідніші для японців, ніж у себе на батьківщині. Отже, Миколаїв може виявитися в числі перших міст країни, де змогли досягти практичної користі із Киотських угод.

Загалом, залучати інвесторів можна по-різному. Тому, як це робити, і хочуть навчити менеджерів комунальних підприємств.

Зовсім недавно в рамках підготовки інвестфоруму на Національній Сорочинській ярмарці побувала делегація із представників Фонду розвитку міста й відділу координації підприємницької діяльності, легкої й переробної промисловості Миколаївського міськвиконкому. Не варто думати, що Сорочинський ярмарок - місце, де тільки продають брилі й мед. Сьогодні вона перетворилася в традиційне місце неформального спілкування держслужбовців, підприємців й інвесторів. Наша делегація була єдиною міською, а не обласною. Ідеї миколаївців щодо залучення інвестицій у комунальне господарство були з цікавістю зустрінуті представниками ряду українських регіонів. А дехто відразу ж висловив бажання взяти участь у миколаївському інвестфорумі.

Можливо, результати першого в історії Миколаєва "Інвестиційного форуму комунальних підприємств" будуть скромними. Зате в довгостроковій перспективі перед містом, безсумнівно, відкриваються нові обрії. Адже відомо, що під лежачий камінь вода не тече. Поки ми самі не спробуємо залучити інвестиції в комунальне господарство, ніхто іншої не зробить цього за нас.

Станіслав Козлов.
Джерело: Вечерний Николаев   №102 (2357)  

Додаткову інформацію щодо форуму можна отримати у
Фонді розвитку міста Миколаєва
Золотухін Михайло, Ігор Мечет
centre.sed@ukrpost.ua
ТЕЛ: +38-0512-473879
ФАКС: +38-0512-473479

 

www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page