АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 1,6 мільярдів євро – річний обсяг допомоги ЄС країнам-сусідам
30.06.2010   1,6 мільярдів євро – річний обсяг допомоги ЄС країнам-сусідам

2009 року ЄС виділив своїм 17-м сусідам 1,6 мільярдів євро, повідомляє звіт європейської служби зовнішньої допомоги EuropeAid. Кошти було надано у рамках Європейського інструменту сусідства та партнерства, який цього року святкує свою третю річницю.
Звіт підтвердив позицію ЄС (27-х держав-членів Союзу та Європейської Комісії) як найбільшого світового надавача допомоги на цілі розвитку. 2009 року ЄС знайшов у своєму бюджеті 48,2 мільярдів євро на підтримку країн з усього світу, що склало понад половину офіційної допомоги, виділеної на цілі розвитку на всій планеті (Official development assistance - ODA). Внесок самої лише Європейської Комісії склав 12 мільярдів євро.
Бюджетна підтримка продовжує бути важливим інструментом підтримки реформ в країнах Європейської політики сусідства. Минулого року на неї припадало 69% усієї двосторонньої допомоги, наданої з боку ЄС. Це загалом склало 597 мільйонів євро (із них 355 мільйонів – для південних сусідів ЄС, і 242 мільйони – для східних сусідів).
Більшість програм ЄС, що реалізуються у східних сусідах, – це секторальні програми, націлені на підтримку реформ у сферах охорони здоров’я, освіти, професійного навчання, водопостачання, транспорту, енергетики, юстиції та довкілля.
У програмах для південних сусідів акцент зроблено на економічній диверсифікації, спонуканні інвестицій, розвитку конкурентоздатності, а також на реформах у сферах охорони здоров’я, освіти, довкілля та державного управління (публічної адміністрації).
Важливу роль у пріоритетах допомоги ЄС відіграє регіональна співпраця. 2009 року у сусідніх країнах ЄС зреалізував понад 70 регіональних програм. Їх було націлено на поступ у політичному діалозі, економічній інтеграції, мобільності, культурі, боротьбі проти змін клімату, енергетиці, транспорті, молодіжній політиці, гендерній політиці та освіті.
У сфері місцевого урядування ЄС започаткував пілотну міжрегіональну програму зі збалансованого міського розвитку, CIUDAD. Її мета – допомогти місцевим урядам досягати стійкого та збалансованого розв’язання проблем розвитку міст.
Міжрегіональний вимір допомоги нині включає в себе два інструменти інституційної розбудови, які спочатку було створено для підтримки процесу розширення ЄС: TAIEX та SIGMA. Вони доповнюють інституційний інструмент Twinning, що реалізується на двосторонньому рівні. Ці інструменти підтримують наближення місцевих практик до відповідних законодавчих норм і стандартів ЄС.
Інвестиційний механізм сусідства (NIF) – це один з інструментів політики сусідства, створених для стимулювання економічного розвитку сусідів. NIF поєднує грантову допомогу із кредитами, що надаються європейськими фінансовими інституціями. Вони йдуть на підтримку великих інфраструктурних проектів, а також малих та середніх підприємств.
Торкаючись перспектив подальшої допомоги східним сусідам ЄС, доповідь EuropeAid стверджує, що низку провідних ініціатив буде зреалізовано в рамках Східного партнерства. Акцент буде зроблено на людському вимірі регіональної співпраці, з важливим наголосом на культурному компоненті.

Повний текст доповіді:

http://ec.europa.eu/europeaid/multimedia/publications/documents/annual-reports/europeaid_annual_report_2010_en.pdf

 

www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page