АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 Світовий банк: бізнес-середовище в Україні погіршується
25.10.2004   Світовий банк: бізнес-середовище в Україні погіршується
Світовий банк заявляє, що незважаючи на позитивні стистичні дані умов функціонування в Україні малого та середнього бізнесу, дослідження свідчать про вкрай нелегке становище підприємців та погіршення бізнес-середовища в цілому.

За інформацією
"Львівської газети", таку інформацію повідомив старший економіст Світового банку, керівник проекту "Програмна системна позика" Марк Девіс на прес-конференції в Києві.

Водночас спостерігають певні позитивні моменти. За його словами, результати цього дослідження вказують, що середня сума, яку підприємці сплачують, виконуючи вимоги регулятивних органів, незначно зменшилася. Проте непередбачуваність і випадки неофіційних оплат упродовж останніх двох років в Україні почастішали.

Зростання кількості перевірок також засвідчують інші дослідження, зокрема проведені Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК). Зокрема, майже 50% опитаних підприємців вважають перевірки значною перешкодою для бізнесу. Перевірки контрольних органів стали більш агресивними, – зазначив радник МФК Богдан Сенчук.

Відбулося покращання у двох сферах регулювання: регулювання цін і моніторинг контрактів. Ліцензування та перевірки також близькі до покращання.

Значною проблемою залишається вибіркове застосування законодавства та проблема корупції. Проблематичним для українських бізнесменів залишається і податковий режим. Про це свідчать дослідження цього середовища у 2003-2004 роках, які озвучив на прес-конференції в Києві консультант Світового банку Андрій Паляниця.

Часті зміни в законодавстві та протиріччя в їх застосуванні не сприяють розвитку підприємництва. За словами пана Паляниці, найбільш проблемним податком в Україні є ПДВ через труднощі, пов’язані з великим обсягом бухгалтерії та звітності.

Головною ж причиною нерівномірності податкової системи експерт назвав характерні для України елементи "приватизації держави", коли громадянські та приватні інтереси об’єднуються і посилюють одне одного.

Джерело:
www.gazeta.lviv.ua
www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page