АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 Посткомуністичним державам необхідне сильне самоврядування
21.10.2005   Посткомуністичним державам необхідне сильне самоврядування
Регіональний розвиток та місцеве самоврядування / Київ

Сьогодні завершила свою роботу Міжнародна конференція «Реформування територіальної організації влади: національний та міжнародний досвід», що проходила у Києві 20-21 жовтня 2005 року.

Напередодні перед учасниками конференції, зокрема, виступив д-р Віктор Ніжнянський, Повноважний представник уряду Словацької Республіки у сфері децентралізації управління на місцевому та державному рівні, президент незалежної організації експертів із соціально-економічних питань M.E.S.A. 10, експерт проекту «Реформа місцевих бюджетів в Україні».

У своїй презентації «Аналіз підготовки та виконання територіально і адміністративної реформи в Україні та рекомендації щодо подальших дій» д-р Ніжнянський зауважив, що його рекомендації є результатом аналізу існуючих документів щодо адміністративно-територіальної реформи і попередніх обговорень з ключовими акторами процесу реформи в Україні, а також власного багаторічного досвіду у сфері реформування територіального устрою в Словаччині. «Я переконаний, ? сказав доповідач, ? що сильне, прагматичне та ефективне місцеве самоврядування є дуже важливим для посткомуністичних держав, адже зміцнює демократію та допомагає усувати економічні проблеми, що виникають під час переходу суспільства від планово-централізованої системи до ринкової економіки». Говорячи про необхідність адміністративно-територіальної реформи в України, експерт наголосив, що основними складовими успішного реформування територіального устрою України, зокрема, є:

· наявність комплексної стратегії, яка задовольнила б більшість зацікавлених осіб;

· високі темпи розробки стратегії реформи та її реалізації;

· створення політично та технічно сильної інституції, яка б забезпечила ефективне управління реформами державного управління та децентралізації;

· широка інформаційно-просвітницька кампанія щодо реформування адміністративно-територіального устрою з орієнтацією на партнерів, цільові групи та роботу до та після прийняття рішень, а також всього процесу впровадження реформи.

Окрему увагу д-р Ніжнянський приділив деяким питанням територіального устрою, виборчої системи та фінансування самоврядування.

Виступаючи перед журналістами на заключній прес-конференції, д-р Віктор Ніжнянський, зокрема, сказав: « Для мене велика честь мати нагоду виступати на цій конференції. Я сподіваюся, що Ви візьмете щось корисне для себе з досвіду Словаччини».

Проект «Реформа місцевих бюджетів в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється RTI Int., має на меті підвищити прозорість, ефективність та підзвітність громадянам місцевих бюджетів України. У ході реалізації проекту планується покращити управління місцевими бюджетами у щонайменше 140 містах країни, а також зміцнити автономію місцевих бюджетів шляхом цілеспрямованої законотворчої допомоги Верховній Раді України.

Автор :
Проект "Реформа місцевих бюджетів"
www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page